07 май 2009

По заслуги

Челси не заслужаваха да отидат на финал, но заслужаваха да им отсъдят поне една от трите чисти дузпи, нищо че хората най-вероятно ще си спомнят за положението най-накрая, което не беше дузпа. Освен това заслужаваха една вересия от съдбата след три поредни отпадания с дузпи и нередовния гол на пуулците преди това.

Хидинк заслужава едно похвално слово, придружено с опело и баене. Без майтап, ако има някого, за когото съжалявам, това е той - явно цял живот ще изкупува вината за корейската афера от 2002 г. След нея му се наредиха болезнено незаслужено отпадане от Милан с ПСВ (2005), почти болезнено незаслужено отпадане от Италия с Австралия (2006), болезнен разгром от Испания с Русия (2008) и още едно кажи-речи незаслужено отпадане сега. Четири отбора - четири несполуки, като три от тях бяха на същата фаза, на която корейците спряха преди 7 години. Да не говорим, че преди това Гуус водеше друг отбор, с който отново отпадна на полуфинал, и отново болезнено и незаслужено - Холандия през 1998 г., когато имаше опит за убийство в наказателното на Бразилия, но дузпа не последва. И ако теглим чертата, четирите отпадания на Хидинк след Корея са от Италия, Испания, италиански клубен и испански клубен. А кой беше потърпевш от теслите през 2002 г.? Хм? Хохо.

Барса не заслужават да се перчат с тяхното жого бонито, защото всичкото бонито се размирисва, когато нямаш тактическа култура. За добро или зло, това е положението. Като не стават подвижните пасчета зад гърба на отбраната, трябва да имаш План Б, а Барса си се показаха като отбор за вътрешна консумация. Само допреди четири дни плетоха красоти, а сега се панираха още в десетата минута. С подобен едноизмерен стил титла не заслужават, каквото и да си говорим.

Уважаемите зрители обаче си заслужиха финал между двата най-силни отбора през сезона. Ще има пряк сблъсък за Златната Топка, в който ще се види израснал ли е Роналдо за големите мачове най-сетне или Меси ще си вземе своето, превръщайки се в първия човек оркестър от Марадона насам. И ще има борба Испания срещу Англия за първенството в ранглистата по държави. Изобщо очертава се класика дори само заради участниците. Като гледам перфектно изчисления баланс в отбора на Манчу и от друга страна, 3/4 липсващата отбрана на Барса, може да не стане двубой, но поне мач ще стане.

Телевизорът ми пък заслужава на 27 май да го изключа и да захвърля дистанционното през прозореца. То бива, бива да не даде, ама толкоз пък да не дава вече няколко години...

3 коментара:

  1. Баце, футболът не е тактика и дисциплина. Това го оставяме на военните. Футболът е спорт, а спортът в основата си има идеална цел. Барса играят със страст, Барса рисуват на терена, истинско пиршество на футбола. Трябва да си голям пън да се жалваш за отпадането на убийците на футбола Челси и нихния иначе добър треньор чичо Гуус. Това е отбор, съставен от футболни престъпници като лекето Дрогба, Ашли Коул и Карвальо; и набедени супер-звезди като Джон Тери, Балак и Анелка... Има все пак и няколко наистина мъжки момчета де: Чех, Иванович и Лампард. Но Челси не е футболен отбор, а машина (извънгаранционна), те нямат място на финала, не и в този си вид.
    Излез поне веднъж от шибания си прагматизъм и ми кажи с ръка на сърцето - те ли заслужаваха да продължат и защо?

    ОтговорИзтриване
  2. щото не им дадоха три дузпи и щото показаха колко лесно "извънземната" барца могат да издишат като им приложиш преса :) малко ли е? :)

    ОтговорИзтриване
  3. абе челси трябва да бъдат мачкани заради всички изброени от другаря Яни причини и един милион още други. мани ги тия дузпи :)

    ОтговорИзтриване