16 май 2009

Топ 10: Джи Пи (част 1)

Класацията ще бъде в две части, като ще почнем с песните от десето до шесто място включително. Разбира се, включват се само песни от официалните студийни албуми на Джи Пи, без лайвове, сплитове и EP-та, както и без албуми, регистрирани в Министерството на културата. При подбора най-важните критерии са идейната цялост, отличимото послание, креативността на римите и професионализмът при вокалното и инструменталното изпълнение. И така, завъртя се колелото, време ви е за опелото...

10. Аз представлявам от албума "Изтокът успя на юг"
Защо? В началото бихте се изненадали, че тук властва пълен хаос, но ако помислите внимателно (както трябва при всяко слушане на Джи Пи), ще се окажете напълно прави - тук наистина властва пълен хаос! Варненският гангстер сменя толкова бързо темите, че накрая вадиш указателя на Почивка и търсиш последователно кои са и къде живеят Кошутата, Нейко, Ту Пак и римувания с него Калтак. Трябва да се отбележи също така далавераджийската схема на Джи Пи, който признава, че живее в квартира под наем, но все така, не взима пари... под наем?! Какво страхотно завръщане след мега успешния "Project Return"!
Най-силен момент? Към края на песента Гошето внезапно превключва на испански и доказва, че за таланта му езикова бариера няма. Джооо сооой рапероооо..., поема той и тогава, когато вече си потърсил речник, за да схванеш посланието му, Джи Пи се връща на български, за да нахрани хейтърите. Ей така, ако не са разбрали кой е Лъвът...

9. Пейте, дивейте от албума "Project Return"
Защо? Има сериозни подозрения, че за да изпеят припева, във Варна са привлечени хористите на Миланската скала, редом с две-три забрани по пътя Валкирии. Вероятно само последните знаят как се превежда хипнотизиращото в своята мантричност "peyti diveyti". Гошето пък пее с ясни агресивни нотки в гласа, преминавайки през римите по-добре, отколкото австрийски състезател в Супер джи (да не се бърка със супер джи пи) снове между вратичките по пистата. Ако имате поне минимална чувствителност, ще си пуснете този трак, ще станете от стола и ще се разпеете и раздивеете.
Най-силен момент? "Тъз готината песен е за вас от мен,/ текста ми го писа Метод Мен". Да коментираме ли повече?

8. Рап Live от албума "Почивка"
Защо?
Джи Пи никога не е звучал толкова сериозно и концентрирано в римуването, още повече, че говорим за песен от дебюта му, характеризиращ се с преимущество на студийните лигавщини и внезапните импровизации пред зрялото композиране. Тази песен допринесе за повишаването на търговските ни отношения с кавказките държави, тъй като според призива на Гошо, "наште произведеня/ са умопобърквателни твореня,/ от които ще се смеят чак и във Арменя". Той обаче ни предупреждава и за една голяма опасност - да напусне родината, заявявайки, че би искал да отиде някъде, "само да не е на Балканите/ а при мадамите,/ тук няма перспектива,/ питайте голямата горила, която гъза не си е измила". Тревожното му признание се оказва пророческо и така се наложи да очакваме нов негов албум цели пет години.
Най-силен момент? Нарежданията на Гошо звучат по-отровно от свински грип в провинцията на Мексико. Тук впечатление прави как достига върха на нихилизма си, призовавайки източната и западната част да му духат едновременно, а в компанията на печално известния Марчо са включени новите лица с лоша репутация на име Найден и Чефо. Но най-сладко е, когато в самия край на песента разбереш за какво са били тези наредби - Джи Пи просто искал да усили уредбата си.

7. Freestyle от албума "Project Return"

Защо?
Феноменалната градация във втората част на тази пиеса ни представя зрелия вече ГП, дорасъл до нивото на повече от "рап плувет... поет", както ще се опише сам години по-късно. Признанието му, че "Диджей Нейко сърфира на микрофона,/ще ви кажа, че ми звъни мобифона" е наистина уникално, особено с оглед на факта, че по това време мобифоните вече бяха на изчезване в последните села на Албания.
Най-силен момент?
Ако сте спряли песента на третата минута от скука, то вие сте направили най-голямата грешка, защото предстои едно от най-силните избухвания на Джи Пи, сред което трябва да отличим неговата случайна среща с Диджей Дамян, към когото е било отправено следното официално предложение: "Кво стааа ве путко, ши правим ли фристалчиииии?" Нямаме информация дали Диджей Дамян е отговорил утвърдително.

6. Почивка (Remix 3) от албума "Изтокът успя на юг"

Защо?
Само най-големите имат смелостта да надскочат най-големия си хит, а не да останат негови роби като Дражето например. Джи Пи осъзнава какъв огромен трафик е изминала неговата сигнатурна Почивка из виртуалното пространство и постъпва по най-самоуверения начин: прави й поне по един ремикс на албум. Най-хубав безспорно е третият, започващ с арогантното: "Не, не ми викай ти Джи Пи,/ щото аз рапирам до зори." Ремиксът поставя куп въпросителни относно мистериозната логика в текстовете на Гошо. Така например как така той дава микрофона на Диджей Нейко, но въпреки това... остава?! В стаята ли остава или пък в паметта на хората? И кой е този лейбъл, който Джи Пи ни показва, след като става ясно, че Правилника за движение никога не спазва? Лейбълът Змей Рекърдс или етикета на новите му рапърски дрешки?
Най-силен момент?
В последния куплет Джи Пи внезапно се обръща настрани от "нещата от живота" и се посвещава на похвално слово на Нейко Змей, който "по барове и дискотеки/ го знае всеки". Вероятно заради това Нейко си е повярвал малко повече и е омазал продукцията на този чутовен ремикс.

Очаквайте:
Част 2: 5то до 1во място.
GP doesn't rock! GP raps!

Няма коментари:

Публикуване на коментар