07 март 2011

Зелени площи

Бясното търсене на ефективност навярно ще доведе до капитализиране на жизнената дейност, но дали една целенасочена ежедневна работа по себе си, при която периферното зрение е неглижирано, ще се отблагодари за нашите усилия?

Зелените площи означават по-ниски разходи за енергия, по-здравословно съществуване и повече удобство за обитателите им. Но те са и най-добрият възможен приятел на строителния хюбрис. Наглед оскъпяващи, малката инвестиция в зелено повишава стойността на същите тези импозантни постройки, които строим в гонката ни да ставаме по-добри. Но не само това - технологията на зелените площи е базирана на оригинален производствен опит, който би послужил на строителния бизнес за придобиване на нови знания, полезни за практиката им.

А този опит се корени в идеята, че вместо да разсъждаваме върху конкретните всекидневни грешки на производствения процес, по-скоро следва да поставим една изначална рамкова цел на нашите усилия ("концепция") и да съобразяваме и правилните, и грешните неща с нея. Така никоя грешка не е фатална, но никое правилно решение не е самодостатъчно. Така се отпуска напрежението от надвисналия краен срок, но се възпитава една генерална отговорност, която инстинктивно винаги би усетила кога е същинският краен срок.

Така в крайна сметка щастието се постулира не като погасяване на вноските към големия кредитор без лице, а позитивно - като съвпадение на дълга към живота и от друга страна - свободата да изпълниш дълга по най-удобния за теб начин. При това съвпадение двете предпоставки са напълно неразличими, защото се изпълняват с едно-единствено действие. А действието може да се избира от голям набор. Зелено е да предпочетеш усамотената разходка вместо грандиозното парти. Зелено е да развиваш реториката си, а не да трупаш факти. Зелено е да съзерцаваш, а не да работиш.

Общото между всички тези зелени действия е тъкмо в периферното зрение. Не отричайки, че само строителството е вечност, а строителството се свързва с партитата, фактите и работата, в същото време зеленият човек не товари погледа си с вманиаченото фиксиране на една-единствена точка. И без да губи фокус, той доставя на строителния бизнес най-ефективния работен график, при който отпада дори нуждата от почивка от тежкия физически труд. Защото труденето на зеления човек е неговата почивка и обратното.

Няма коментари:

Публикуване на коментар