12 януари 2010

Да се прави разлика

Интересен - онзи, който не може да бъде вкаран в ограничен обем достатъчно дълго време. Лесно се долавя от способността му да изненадва поне веднъж на известен брой пъти, като този брой се определя от онзи, който има нужда от изненадата.

Сходен - онзи, когото бихме нарекли съгласуван с теб. Съгласуваност - това не е качество или занаят, а напротив - прост факт от душевния живот, който или съществува, или не. Невъзможен за имитиране, както и за анулиране от каквито и да било различия. Винаги се определя в контекст, а не изобщо.

Споделим - онзи, който играе същите или приблизително същите игри като тебе. Точката на пресичане не е в насрещността, както при предните две, а в една ясно определена от двамата цел, при това цел общоизвестна и дори телесна. Желаният резултат е привличането на вторични обвързващи механизми.

Близък - съвсем неаритметичният сбор от горните три. Нещо повече - достатъчно е да присъства едно от трите, както и не е задължително наличието на трите да води до близост. Всъщност далеч по-решаващ е субективният елемент, който има две съставки - ритъм ("това ще е точно така и не иначе, защото ще си направя компромис с кефа") и синхрон ("и ти си на същото мнение, нали?")

1 коментар:

  1. Безполезен - този, който повтаря мислите ти като ехо, независимо от ритъма и синхрона.

    ОтговорИзтриване