31 юли 2009

Breathe

Project Dostoevski е една чудесна книга. Усещането за чудесност бих сравнил с напълно естествената чудесност от дишането. Вдишаш и издишаш. Концентрирано поемаш живот в себе си и после литваш освободен. Тази диалектика е чудесна. Завършена е. Ето как се превъплъщава в нашия случай.

Вдишваш чрез умозаключенията от общ и още по-общ характер и издишваш чрез почти инфантилно непринудения диалог. В някое друго измерение слабият двойник на Project-а би постъпил по обратния начин - би закрил рехавите умозаключения с деепричастия, конюнктиви и конюнктивити. Крачката от онова, което мъгляво се нарича "ърбън", и кенефното не може да се обясни, но се развива по интуиция с помощта на четива като това.

Вдишваш чрез навързаната по танцувално сложна структура (стъпка А - стъпка Б - стъпка В - стъпка В - стъпка Б - стъпка А и т.н.) и издишваш чрез брутално пародийните преходи между стъпките, след които си мислиш "е що па да не се случи сега това, ей така, без никаква логика", а малко по-късно - "хмм, това не беше ли споменато последно преди шейсет страници" и съвсем по-късно "абе, това не знам как се случи, ама си е баш на мястото". В другото измерение бихме очаквали по-скоро да се влачим от сцена към сцена с глави, а главите да не се различават помежду си. А колкото и да сме умни, трябва си и екшън, мамка му.

Вдишваш чрез внимателно изчислените трикове и безкрайните провокации към интелекта и издишваш в редките, но най-ценни в цялата книга лирически отклонения, когато право в очите получаваш отговорите, които си търсил, щом си си взел Project-а. (Предполага се, че щом си я взел, значи не си случаен, а фактът, че самият автор мисли по същия начин през цялото време, ласкае силно суетата ти.) Отговори за вината на всеки, за невъзможния изход от Системата, за нашествието на ГМО-тата. Колкото и да сме умни, трябва да се разбира какво искаме да кажем. И да бъдем не само професионалисти с изтънчен стил, богат речник и замечтано обречен вид, но и хора, понякога.

И като стана дума за това колко сме умни, най-логичната и навярно единствена целесъобразна мярка на умния човек сред нашествието на ГМО-та, е да свие рамене. Свиваш рамене и запазваш поне скромното си битие в твоята си издълбана с много болка дупка в Системата. Project Dostoevski дава надежда, че има живот за умните и отвъд свиването на рамене. Нужно е само да не свиваш паралелно и чувствителността си. Ако всеки от нас се научи да наблюдава абсурда с подобна поразителна прецизност, самотата ни ще бъде по-малко самота. И Системата ще бъде по-малко Система.

Ако пък сте се смяли достатъчно на тази книга, успехът й е не по-малко гарантиран.

23 юли 2009

Да придизвикаш или да ни придизвикаш?

И да не сте чували за Бергман и неговите три олимпийски медала в кърлинга, то поне сте наясно със староанглийската поговорка On a nude abdomen, a couple of pistols /известна у нас като "На гол тумбак, чифте пищови"/.

Също така се надявам да сте наясно, че не всички черно-бели филми включват задължително мустакат скитник с бомбе, който бяга от кредиторите си. Някои черно-бели филми даже говорят. Един задължителен такъв явно по погрешка е качен на известен сайт за разпространение на съдържание със съмнителни авторски права. А както знаем от евреите, нищо добро не остава ненаказано. В нашия случай - некоментирано. Воала.

Скучна безсмислица (тъпня) на болен мозък с претенции да е велик и неповторим.
Те затова не върви Светът на добре. Защото за "гениални" произведения ни пробутват изцяло негативни и умопобъркани ментални продукти.

Скучна безсмислица (тъпня) звучи почти като Българска работническа партия (комунисти). Но по-важното е, че въпросният Потребител (да не се бърка с "потребител") говори с увереност, с която би посегнал към червения бутон, сякаш си взима бира от хладилника. Ясно му е защо "Светът" не върви на добре, ясно му е кой е и за какво се бори Бергман, освен да го питаме дали да дигаме или сваляме данъците? Или направо да пробваме с "Кой уби Лора Палмър?" Аз все пак ще действам предпазливо и бих го питал само какво ще рече да си едновременно умопобъркан и ментален? Във всеки случай е нещо негативно (отрицателно).

Боже господи който ми каже, че този сюжет е готин може да ходи да се причака в тъмното и да се самогръмне с нож! Да придизвикаш смъртта на партия шах хахахахахахахаха ОМГГГГГГГГГТози филм тук е пълна олигофрения. Претенциозно говорене, колко сме възвисени...

Тук ставаме свидетели на най-трудно квалифицируемото престъпление на квадратен метър текст. Ако имаше малко справедливост, въпросният "подбудител" би трябвало да отговаря как така в едно изречение проповядва едновременно изнудване, убийство с огнестрелно оръжие, извършено всъщност с хладно такова, самоубийство, неграмотност и тежко престъпление срещу здравия разум?! Макар че за по-кратко ме придизвиква да си кажа: ОМГГГГГГГГГГГГГГГГ...

Това, че сме заобиколени от чалга и селското поведение на мнозина автоматично провокира у други да застанат на точно обратната страна, не е философия. Това е отровен снобизъм водещ до гадни психопатски дела, извършени от хора, отдавна изгубили себе си, неразличаващи истинското от фалша...

Напрежението се покачва право пропорционално със злините, извършени от тази иначе скучна безсмислена олигофрения. Сега разбираме, че през 50-те години Швеция е била обзета от чалга мания, а младият Бергман, гледайки местната Планетасон и кълчещите се Ана-Мария, Йохана и Грета, се натровил със снобизъм. Не подозирах за токсичността на снобизма, но се досещам на кои познати ще кажа да не ядат гъби тия дни... Иначе ще вземат да ме изнасилят. Или дори по-лошо: ще ме завържат да чета коментари за филмите на Бергман!

Незнам как можете да кажете че ви харесва човек в чиито филми действието се развива в 1 стая и двама най- много трима човека си говорят и не става абсолутно нищо.

Абсолутна истуина! Този симпатяга е предполагаемият създател на IMDB. Как иначе да си обясним, че побира сюжета на има-няма 65 филма в едно изречение и в две, най-много три думи?? Пък макар и да не казва абсолутно нищо, важното е, че е силно изнервен от извратените психопатски (копрофилски?) отклонения на режисьора, важното е, че си има мнение, което изказва с намерението всички да се впечатлят и съобразят. Което вече никак не е за майтап - по-скоро отправям към вас призив да ми отговорите защо хората, които най-малко слушат другите, имат най-силна нужда да се натопорчат пред тях? Дали става дума за запълване на празнота или непременно трябва да търсим отминала травма? Пледоарията обаче не приключва. Аргументите са железни.

Това межо другото е нормално за него -- Той си е Швед /северената част/- страната с най- много самоубийства в целия свят.

Когато напуснеш сферата на ташака и тръгнеш да размишляваш върху собствената си глупост, губиш последната ти останала крепост на "невинното объркване". "Шведският комплекс" в случая намирисва на някогашните попържни на Томето Русев, че шведите са 87 % травестити, които гледат само хокей и не се вълнуват дори и от него. А това от своя страна намирисва на бял лист хартия, върху който е написано "Аз съм олигофрен" и който е пуснат на гигантска копирна машина. Не е много възвисено, съгласете се.

пп Оригиналният правопис на коментарите е запазен.

22 юли 2009

Универсалното донорство на егото

Безкръвната революция може да е плод единствено на его. Не че егото е способно само на безкръвни революции, даже процентно би следвало да си наложи мораториум за векове напред. Обаче нищо друго не е годно да бъде чуждо тяло в сърцето на живота така, както егото. Бидейки чуждо тяло, то носи потентността на промяната, на възраст не повече от тридесет, напъпила, възпитавана далеч от мръсния кабинетен въздух. Бидейки делегирано в сърцето на живота, егото получава мандат за революция. Оказва се, че решението да подариш властта на едно его варира от най-глупавата постъпка до единствения възможен ход в състояние на динамично кръжаща около оста си посредственост.

Революцията изисква лудост. Но лудостта на революцията изисква нормалност, тъй както и най-върлото пиянство изисква да ти прищракне поне за момент къде живееш. Решението: лудееш на страничното игрище, но чуват тътена ти на основното. Замеряш с кал от високия самотен склон право към събора на Рожен. Вярвам, че назобеното его е всъщност една пакостлива версия на аутизма и всеки, който върши революции под контрола на егото си, е умствено болен до степен да не осъзнава най-примитивния факт на битието си като лидер - това, че системата винаги ще те победи. И понеже системата е снопче от логика, тя рухва не от центростремителните движения, които отблъсква с лекота, а от центробежните, които бягат по посока на новата система. Още едно сравнение ми идва наум - щом понеча да изговоря нещо с идеята то да "срине" другия, обикновено не съумявам дори в трансфера мисъл - език. Личните революции настъпват не когато преминеш от незнанието в знание, нито когато преминеш от знанието в очевидност (това е еволюция), а когато преминеш от незнанието направо в очевидност.

И накрая, извадете егото от картината и си помислете дали не бихте повярвали в материализма? Няма да ви посочвам, вие си знаете...

Wenn Das Dasein 'eigentlich' ist, ist das eine existentielle Modifikation des Man.

20 юли 2009

Молив, кламер и тупалка

Заглавие като за басня, нали? Романтиката на басните днес обаче е в логовете, както казваше моят добър приятел Ран Босилек. Взирането в хисторитата е едно от най-енергоемките занимания, и то не толкова, защото е времеемко редом с енергоемкостта си, а защото изкушението да си припомниш всички обстоятелства около събитието и човека отсреща е неустоимо и превръща мозъчната кора в добродушен карфиол. Примерно. И така, днес стигнахме до:

vogelfrei, 2/22/2008 6:28:44 PM:
какво да ти нося днес

ххххх, 6:29:41 PM:
молив, кламер и тупалка за килими

vogelfrei, 6:30:37 PM:
хаха

vogelfrei, 6:30:43 PM:
защо кламер:)

ххххх, 6:31:21 PM:
за да си го разплета и да си извадя окото :)

vogelfrei, 6:32:21 PM:
ахахах

vogelfrei, 6:33:10 PM:
как може да приказваш такива гадости :)

ххххх, 6:33:48 PM:
и после с тупалката да се довърша :)

vogelfrei, 6:33:56 PM:
защо :)

ххххх, 6:34:11 PM:
ми щото съм много зле
което ще напиша преди това с молива :)

vogelfrei, 6:34:21 PM:
ахахаха

vogelfrei, 6:34:33 PM:
защо да си зле :)))

ххххх, 6:35:36 PM:
ми щото съм си извадила окото с кламер

vogelfrei, 6:35:48 PM:
е не си го вади?

ххххх, 6:36:00 PM:
е не мога

vogelfrei, 6:36:07 PM:
що

ххххх, 6:36:18 PM:
щото съм много зле :)

vogelfrei, 6:37:03 PM:
е не бъди много зле? :)

ххххх, 6:37:23 PM:
ок :)

vogelfrei, 6:37:31 PM:
оправи ли се?:)

ххххх, 6:38:29 PM:
ми да, кво да правя

vogelfrei, 6:39:07 PM:
значи нищо няма да ти нося :)

ххххх, 6:39:17 PM:
мрън

vogelfrei, 6:39:27 PM:
защо мрънкаш :)))

ххххх, 6:39:37 PM:
ми ок, щом нищо не заслужавам

Да заповяда Борхес! И да открие откъде извира и къде се влива тази поучителна история за фън-шуя (тайнствения избор на предмети), харакирито (самонараняването) и стоическото примирение със света. Само внимавайте с четенето по диагонал, отвътре навън и пресичането на третите букви от всяка втора реплика - или поне не ги практикувайте, докато сте сами вкъщи и е тъмно. Ку!

13 юли 2009

Брак по сметка

Твърде много се дискутира ролята на ГЕРБ като отдушник на негативизма от досегашните управляващи, като събирателно за рейтинга на Борисов и т.н. А се забравя за една не по-малко определяща черта на партията, която за разлика от култа към личността и протестния вот е малко по-особено и дори полезно явление.

Става дума, че между ГЕРБ и дясното съществува един перфектен брак по сметка, чиято реализация може да бъде записана в учебниците по конституционализъм. Още тук отварям една скоба, че под "дясно" се разбира не дясна политика (такава към момента не може да бъде разграничена, а дори да може, не е възможно да се фиксират нейни носители), а за дясното като философия - философия на бачкане, максимална независимост и зачитане на обективните неравенства между хората. Колкото и нагло БСП да откраднаха идеите на СДС и колкото и европейски флагчета да размахват сега, тези "постулати" на дясното няма как да вземат, защото те са въпрос не само на зазубрени фрази и политика под крилото на Брюксел, а и на възпитание, разбиране за живота и прочие.

Неведнъж съм смятал, че най-реалистичният и най-идеалистичен в същото време строй е онзи, при който народът доброволно отдава властта на елита. У нас това най-накрая може да се случи чрез преходното звено на Борисов. Народът избира един от себе си - Пожарникаря, а той от своя страна доверява управлението на подбрани хора, в чиято работа не се меси. Стига да се въздържа от намеса, това действително ще се превърне в най-съвършената формула за нашето общество. Десните получават легитимация от представителя на своя суверен, а представителят на народа използва тяхната компетентност, за да си приписва заслуги. Защото, каквото и да си говорим, хора като Дянков и Боев никога не биха били избрани без гласовете на бакшишите персонално за Борисов. И пак каквото и да си говорим, евентуалните успехи на кабинета ще се впишат по-скоро на личната сметка на Борисов.

Ако трябваше да избираме хипотетично личност за длъжността министър на икономиката, ние сигурно щяхме да заложим на Румен Овчаров. Просто защото е име и дори ние, които знаем колко струва, бихме се чувствали сигурно сред него. Наш човек е. А един Дянков не би бил избран, защото веднага ще го погнат, че "е твърде чист и не знае каква е мръсотия тука" и "хубаво говори, ама май не е наясно у нас как стоят нещата". Сами си просим порочността на политиците и единственият начин да вкараме елита във властта е чрез опосредстващото "народняшко" звено.

Вероятно помните великолепните кандидатури на Гаврийски и Мартин Заимов за кмет на столицата. Защо не ги избраха? Защо синя София не гласува за тях? Защото първо, Костов бил зад тях и защото били твърде далеч от реалността, единият живеел с майка си (втф?), другият пък не можел да се изразява пред публика (затова си заслужихме отлично говорещия Сергей Станишев, хак да ни е). Сега мечтата на най-мислещите, но за съжаление, вечно наблюдаващи българи е на път да се реализира - мечтата на хората от ИПИ, на "Отворено общество", на различни неправителствени организации, на кръга "Капитал". Мечтата да има ясни мерки и много, много работа за осъществяването им. Сигурен съм, че мнозина от тези хора биха се ориентирали към Синята коалиция, но знаейки, че сините се свързват единствено с "крадливия Костов" това би пратило усилията им на вятъра. А усилията им е време да дадат резултат.

Синьото в момента се представлява от - заслужено или незаслужено, това е положението - компрометирания Костов и апаратните игрички и опърпаната реалност в СДС. И колкото и политики да измислят от Синята коалиция, таванът им е твърде нисък. Затова Борисов се появи в точния момент като магнит, а пък дясното се появи в точния момент, за да го "облече" в политическа нормалност. Разбира се, че ако например левицата у нас беше закъсала и разцепена, а десницата - силна и управляваща през по-голямата част от прехода, то Борисов щеше да яхне "лявата" идея и да замени дясното говорене на "частника" с ляво говорене за уроците от бай Тошо, социалната политика на Столична община и тъй нататък. Но ние не можем да го виним за това, след като така или иначе дясно и ляво са извинения, за да не четем програми и да не се вълнуваме какво реално се върши от политиците.

Важното е самият Борисов да не забрави, че той има нужда от дясното не по-малко, отколкото дясното от него. Боя се, че при евентуален успех би го забравил с лека ръка. Това е рискът при брака по сметка. Възможностите обаче са повече - защото, както вече казах, проблемите в момента са хем достатъчно явни и наболели, за да доведат до силна подкрепа при решаването им, хем една голяма част не изискват нищо повече от най-обикновено дясно мислене. Такова, за което дори и Борисов знае достатъчно.

11 юли 2009

Общество на шубето

Щом бръкнем в родната кутия на Пандора, предварително сме си наумили, че ще открием едно от двете: корупция или некадърност. При това първото е категорично привилигеровано. Хм, дали? Струва ми се, че тази оценка произлиза от ирационални, а не от рационални съображения. Ако беше рационално, нямаше да привилигероваме по-трудното за осъществяване, по-ограничено като приложно поле и по-съвършено в еволюционен план явление. Но това е отделен въпрос.

Корупция и некадърност има навсякъде. Тук били в по-широки граници. Окей, но не е сериозно да смятаме, че глобалността на двете се дължи единствено на типичното у тях. Тоест, корупцията не е толкова силна заради хората, които искат да "гепят", нито некадърността е толкова силна заради хората, които просто не "зацепват". Факт е, че колкото повече се отдалечаваме от периферията и вървим към центъра на властта, толкова повече негепващи и зацепващи се намират. Както и се увеличава контролът върху тях. Доказано е, че един порок, ако ще да е безумно разрастнал се, би могъл да се срине за някакви секунди при наличие на алтернатива и енергия за реализирането й. Десети ноември доказа поне това, ако не друго. Защо тогава пороците корупция и некадърност не се изчистват от дневния ни ред? И защо дори и контролиращите потъват в пороците, които са призвани да контролират?

Представете си следната ситуация. Питат ви нещо, очевидно важно, разчитат на вас. Дори и да сте сигурни, ще се замислите добре, защото върху вас лежи отговорност за нечие (не)знание, което ще бъде мултиплицирано и върху събеседниците на питащия. Ще си кажете - абе, една грешка да направя и после АЗ ще бъда оправдание за поколенията и моите действия ще се запишат веднъж завинаги като първопричинител на каквото ще се случва. А там, където не е възможно да си винаги безгрешен, такива съмнения ще се появяват дори и в случаи на увереност, защото частната психоза вдига и общото ниво на психозата. Накратко, ако от едно ваше действие се изисква да промените нещата или да запазите статуквото, везните винаги ще клонят към запазването.

Корупцията и некадърност са частни случаи на липса на смелост и, обикновено принудително наложено, късогледство. В такъв смисъл, да, навсякъде има корупция и некадърност, но навсякъде има и малък елит от хора с визия, който не само отразява текущите проблеми, но и изкоренява тези проблеми. У нас тези хора са критично малцинство. Хора, които не наемат линейки да бдят по пътищата, а знаят къде и как да построят качествени пътища. Които не потвърждават решенията на другите власти като подразбиращо се правилни, ами защитават интереса на своята власт. Които са не просто запознати с наличното, но са запазили автентичния поглед над него.

Това последното обаче изисква смелост.

10 юли 2009

maudlin of the Well - Part Second


Трансцендентност. Дума с три значения, производна. За първи път описва тръпката да признаеш пред себе си, че съществува нещо отвъд познанието ти и това нещо не е непременно Бог. Хегелианството бързо отвръща, че щом напипваш границата, напипваш и онова, което е отвъд нея, иначе е нямало да теглиш границата там, където си я изтеглил. Музиката оборва хегелианството. maudlin of the Well оборват концепцията, че трансцендентното не съществува, защото слушането на Part Second отрича необходимостта от всякаква граница. Вместо това получаваш тревожното усещане, че не знаеш къде почва и къде завършва този албум. Пристигнал отвеки – ще бъде навсякъде. В моменти на най-абстрактно учудване от света – да кажем, когато се вгледаме в огледалото на зазоряване и не можем да познаем човека отсреща – изпитваме същото: човъркане, че отвъд очевидното има толкова много, но ние не знаем нищо за него. В музиката тази трансцендентност се появява, когато тревожността ти проговори, че чутото не може да е продукт на чисто човешка обработка и самата музика сякаш е подала жокери какво да се прави с нея. Или пък, на чисто физическо ниво, когато ти увисне мандибулата, а сетивата ти изнамерят чутите мелодии в тракането на каруцата под терасата. Завръщането на единствената група, за която епитетът „авангард” идва от само себе си, е много повече от завръщане на някоя произволна група. Това е захващане на юздите и преместване на невидимата граница на музиката с няколко вечности напред.

08 юли 2009

За липсата на мярка и всичко останало

В момента ние мислим за изминалите избори като за мандра, от която ще бъдат разграбени постове, длъжности и ще се раздаде справедливост, а може би пък няма? Все още мислим за изборите еуфорично и с признатата, но негарантирана от закона форма за контрол на повдигането на вежди. Това е в момента. След десетки години изборите ще бъдат запомнени с едно конкретно нещо, чиято конкретност ни се губи поради болезненото свикване с неговото присъствие.

Става дума за липсата на мярка. Пътниците видни от досегашното правителство ще останат в историята с криминалното подценяване на народа и с най-мащабния и заради това първи истински сгромолясал се опит за фалшифициране на демокрацията. Да си призная, очаквах да успеят. Не е лесно за едно неосъзнато гражданско общество да се бори наведнъж със злоупотребата с власт, манипулацията и огромните пари отвън и от друга страна, с апатията на негласуващите, порочността на неинформираното гласуване и отчуждеността на гласопродажниците отвътре. Очаквах не повече от десетина процента наченки на гражданско общество, което ще рече вот, основан на поне една идея или принцип.

И ако моето очакване беше основано на песимизъм, то това на управляващите беше основано на наглост. Закърняващото им зрение, което не вижда през ситото на партийния апарат нищо повече от статистическа бройка автобуси и червени бабички, прекали с натрапването на недосегаемостта си. Парадоксално е, но политически неинтелигентният ни народ се обиди на онези, които му казаха в лицето, че е политически неинтелигентен и ги наказа със същата тази неинтелигентност, формулирана в аксиоматичното "я са че им еба мамата на сички политици!" Разбира се, ГЕРБ печелеха така или иначе, но всяко социологическо проучване ще потвърди, че без гнева, събран на финалната права, отивахме на предсрочни.

Триъгълното съглашение направи всички усилия, за да изкриви представите ни за нормалност. Мултиплицира явления като купуването на гласове, които са крещящо престъпни с идеята техните безпощадни размери да ни кастрират. Въведе мажоритарни избори, които бяха престъпление поне по две причини: първо, правилата на играта се променят навсякъде и мръсните игрички са напълно редово европейско явление. Обаче времето за промяна не е непосредствено преди изборите, защото това вони на конюнктура. Във всеки друг момент управляващите биха имали оправданието, че така виждат нещата за в бъдеще, но тогава, когато са застрашени и оставането им на власт е възможно само със служебна победа, оправдание няма. Второ, Станишев и компания осъзнаваха по-добре от всички, че мажоритарни избори у нас не могат да се състоят, но това го чухме пост фактум. Не само заради хората, уж млади софиянци, в моята секция, които смятаха, че мажоритарно избираме кметове на квартала. Не дори заради този уродлив мелез "мажоритарен избор" (има мажоритарни СИСТЕМИ и пропорционални СИСТЕМИ), който няма никаква традиция у нас. А защото Станишев и Доган си мислеха, че техните механизирани електорати ще изкопират пропорционалния вот върху мажоритарния, а малцината мислещи - няма. И когато не се получи така, Станишев първи се оплака, че мажоритарният вот не се състоял. Няма по-сладка гледка от тази управляващите да реват, че собствените им приумици не са се състояли, защото са сбъркали фундаментално. И то в момент, когато електоратът беше доволно апатичен и всичко, което трябваше да направят от 3-5-8, беше да поддържат това ниво на апатичност, отблъсквайки вниманието от себе си с поредната жълтения, която да завземе медийното пространство. Те обаче искаха да доведат апатичността до най-високата й стойност и сгрешиха фатално. Дори и най-търпеливият народ на света има предел. Време беше и при нас да стигне. Ирония на съдбата, която се обърна трижди повече срещу Президента, решил да блокира само осемте процента изборен праг за коалициите в опит да симулира демократичност.

През апаратните очила народът беше достатъчно злобен, за да бъде контролиран чрез негативна кампания. Така си мислеха от БСП, но прекалиха. През апаратните очила се стигна до най-нелепото ПиАр явление - безхарактерния Станишев, чиято единствена отчетлива силна черта беше умереността, се превърна в провокатор от световна величина, зает да плюе конкурента си във време, когато трябва да се взимат важни управленски решения. Народът може да приеме един безхарактерен номенклатурчик без грам визионерство, но не и когато този лидер се превръща в плашило пред очите му. Азбучни истини в учебника на всеки социалист/комунист. Преди време с това оръжие те отмъкнаха сигурната победа на Петър Стоянов, сега те сами паднаха в капана. Да видиш социалист/комунист да се самозабрави до такава степен - ето това е безценно.

На изборите си пролича и разликата между двуполюсния модел и противопоставянето ляво/дясно. Докато за първото стига желание да се псуваш с другия полюс, то за второто е необходимо и основание, което нито политиците, нито избирателите, а най-вече обективната действителност не са способни да дадат. В този смисъл двуполюсният модел се завърна във формата, в която беше заченат - "ние сме по-хубави и по-умни от вас, ние сме ние, а вие сте вие и ще ви борим докрай". Знаете ли защо двуполюсният модел отпадна от дневния ни ред? Защото дори и "Левски" и ЦСКА спряха да ни го вдигат и изгубихме състезателния си хъс. На тези избори хъсът се завърна, макар и чрез типичното българското негативно и инфантилно "борене" с "тях". Кои са те и защо ги борим - ами те са лошите и ги борим, защото са лоши. Примитивно мислене, което може да окаже и лоша шега на амбициите на ГЕРБ, ако те изведнъж поемат функциите на "лошите".

За разлика от предните избори, този път народът беше излязъл на битка, без недомлъвки, без излишен прагматизъм. Битката беше ясна - Доган да бъде изгонен. Философията на недосегаемостта проработи още веднъж - вместо да се снишат с течение на годините във властта, ДПС изнагляваха все повече и повече. Вътрешната им кохезия се оказа право пропорционална на външната разпищоленост. Доган обаче знае на колко и какво да разчита ("Автобус и след автобуса - 600 хиляди, какво тук значи някаква си демокрация"), така че голямата грешка беше на БСП, които се водеха по акъла на Доган. И забравиха, че те си нямат подръчен електорат, който да глезят по бащински и да разчитат на него в същата степен. Същото се отнася и за НДСВ. Даже и другарките на Цола Драгойчева имат по-реална представа за света, отколкото крепостниците на Доган.

И докато двуполюсният модел бавно, но славно се завръща, то е наистина забавно да слушаш как бъдещите управляващи ще са "ЕНП-ейци", след като на тези избори лявото и дясното окончателно изгубиха валидност. Ако не беше така, то България щеше да гласува социално във време на криза. Или ако не социално, то поне щеше да гласува политически. А Борисов привнася в политическия елит силен неполитически привкус. Никой не може да отрече умереното му държане на пресконференцията, но "шефският" почин на формиране на политики го отличава фундаментално от всички досегашни лидери. Факт е, че Борисов е слаб реторик и е факт, че това се харесва на хората. Те не искат да слушат фрази от типа на "при изпълняване на очакваната финансова рамка е постижимо евентуалното увеличение на заплатите", а предпочитат "вдигаме заплатите" или дори "няма да вдигаме заплатите, но ще построим три магистрали". И наистина, след като управляващите всячески разрушават политическото, то и избирателите не желаят да слушат политически изказвания само по пресконференции. Което безспорно работи в полза на ерозията на ляво и дясно. С Борисов начело България ще се превърне в огромна фирма. Ако някой хубав ден предложи да разкараме герба и знамето, все по-малко ще са онези, които ще се трогнат. Примерно.

Надявам се, че ГЕРБ осъзнават историческия си шанс - те могат да са първата партия, продължила мандата си (ДПС не са в класацията) и имат прекрасни шансове да го направят. Проблемите към настоящия момент са дотолкова предъвкани и изтощени от обговаряне, че решението на дори малка част от тях ще бъде посрещнато възторжено. Ако преди години "построяването на Тракия", "прекратяването на безобразията по черноморието" или "възстановяването на еврофондовете" звучаха смътно, то сега това са пароли за успех. В този конкретен момент българите са изтерзани до степен да простят всичко, стига да видят поне един важен проблем решен. В същото време поне част от проблемите не изискват нищо повече от целенасочена воля и добър подбор на кадри - първото уж ни го гарантира Борисов с припознатата от българите "харизма", второто уж ни го гарантира фактът, че строителството на партията започна още преди две години и за две години експертният потенциал би следвало да бъде оптимизиран. Евентуалното преизбиране на ГЕРБ е ключово, тъй като хората са на път отново да се запалят по политиката и един успешен мандат би бил прецедент, след който политическата нормалност ще се настани удобно в обществото ни. Да не говорим, че в отделни сфери като здравеопазването и образованието физически не е възможно да си проличат резултати в рамките на един мандат, а приемствеността е твърде важна и твърде пренебрегвана черта в последните двайсет години.

Кризата също е възможност, колкото и налудничаво да звучи. Принудителната ситуация, в която живеем, е лекарство за политиката, защото в кризисни моменти тя отново намира своя смисъл и язви като купуването на гласове отпадат сами по себе си. Нещо повече, дефицитът на земетресения, преки и преносни, е една от причините за провалите ни, колкото и цинично да звучи. Битуваме в малка спретната посредствена среда, в която нещата, ако ги погледнем безстрастно, придобиват дори умерено успешен вид. Ако щете, и последното правителство не загроби икономиката, което за БСП си е чиста проба успех. Защо сме недоволни тогава? Размерът на неудовлетвореността ни идва, знаейки, че можем много повече и че губим кръстопътни възможности заради нерешителност, некомпетентност и корумпираност, тоест единствено и само заради себе си. Вярвам, че в състояние на криза волята се прочиства от леността си, а всички сме ставали свидетели как под напрежение постигаме най-добрите си резултати.

Мнозина вече теглиха паралела между ГЕРБ сега и НДСВ тогава. Общи признаци навярно ще има - невъзможно е в партия, която с две-три известни лица и две-три организирани структури взима почти пълно мнозинство, да не се намърдат кариеристи и бояджии. В това отношение аргументът на поддръжниците на БСП, че тяхната партия единствена има достатъчно експерти и равновесие между различните нива на организацията им, е силен, стига тези експерти да не бяха подчинени на машината и да не поставяха по стара традиция партията преди държавата. ГЕРБ обаче не са се пръкнали от нищото - проектът е готвен организирано две години, а намеренията на Борисов датират още от времето, когато стана политикът с най-висок рейтинг. НДСВ бяха израз на личното отмъщение на Царя, който не получи разрешение за президентските избори. Стихийното и аморфното начало в създаването на НДСВ бяха далеч по-силни, отколкото влизането в Парламента на единици като Маниака. Политическият и обществен контекст също е диаметрално различен - не може да се сравнява време на възход, което беше анулирано от медии и навярно тайни служби под формата на Царя с циничната ненормалност на последните четири години. Не може да се сравнява и разрушаване на двуполюсния модел с неговото относително реформиране. Колкото до експертите, няма нищо общо между Симеон Дянков, който е отишъл в чужбина не просто за да учи, а за да управлява екип от хиляда души и който има постижения, говорещи вместо него, с един Милен Велчев, да кажем. Дори и двамата да разбират еднакво много от финанси, то Дянков няма интерес от далавера и пристига в момент, когато е невъзможно да се възползва от инерцията както заради кризата, така и защото не можеш да разчиташ на инерция след управление на многократни съсипници на държавата и Доган. И още нещо, институции като Мерил Линч и прочие гъмжила на юпита се управляват изцяло от пазарни механизми, въз основа на спекула и на развитието на капиталовите пазари. В такава институция се учиш на хитрост и бизнес нюх, но не и на лидерство и прилагане на ефективни мерки.

Няколко думи и за останалите партии. Атака тепърва ще преживее тежки времена, тъй като изгуби чучелото, срещу което лаеше, за да плаши гаргите. Вариантите са два - Атака подкрепя ГЕРБ и се обезличава, тъй като Атака е създадена да бъде опозиция, или пък Атака лае срещу ГЕРБ, но по този начин се приравнява с немезиса си ДПС, които също ще лаят. Очаквам с нетърпение мига, когато двете партии ще гласуват колективно вот на недоверие на правителството. Това ще бъде кончината на Атака. Ако познавате хардкор атакист, който все още намира нещо в тази партия, то проследете какво ще стане с него и дали след този евентуален вот на недоверие няма изведнъж да се окаже, че Атака е ксенофобска, антиевропейска, шуробаджанашка партия. Очевидно е, че единствено патологичната омраза към Доган държи Атака живи още от скандала на АМ Тракия насам. За справка, другите "патриотични" формации събраха един файтон гласоподаватели. В този ред на мисли Атака е полезна, за да се види колко постоянна може да е българската омраза в контраст с признанието и уважението, което показваме към политиците.

Ролята на сините е особена и в краткосрочен план трябва да се прояви в две насоки: от една страна, наложително е да бъдат вкарани във властта дори и с няколко символични министерски кресла, за да носят колективна политическа отговорност, а не всички негативи на управлението да бъдат фиксирани върху ГЕРБ. Пък и предсказанието, че българите ще търпят оттук нататък само коалиционни правителства, като нищо ще се окаже правдиво. Забележете, че критиките към самия Костов за едно време изхождат от позицията, че десните тогава имаха пълно мнозинство и овладяха цялата власт в себе си, т.е. дори и да се отчитат успехите на кабинета, критерият е твърде завишен, понеже Костов нямаше с кого да се оправдае за неуспехите. Друг е въпросът, че предвид факта, че през годините Борисов се оправдаваше и със съдебната система, и с правителството, то носенето на колективна отговорност може да ни върне в близкото минало, когато Костов според Борисов беше Гаргамел, отговорен за всички злини в София. Огледалната система, която сините също не бива да забравят, е, че за наблюдателния им и почти зомбирано принципен електорат ще бъде предателство да се осланят върху мястото си в управлението, за да не подемат никакви критики към ГЕРБ. Признавам, че и на мен ми е трудно да си представя, че Костов отново ще има достъп до властта, а какво остава за опозицията и самите ГЕРБ, така че присъствието във властта не бива да е самоцел и да оправдава клякането или гузното мълчание на Синята коалиция. В крайна сметка, това, че Доган е в опозиция, все още не значи, че е в затвора. Ценно е да отбележим, че кампанията на сините изрази за пореден път безизходността им - в опит да привлекат по-елементарно мислещите с лозунг като "Време е за добрите", те отвратиха верните привърженици. Но за съдбата на сините ще си говорим друг път, защото това е една история за шампанско и сълзи.

РЗС влязоха с последния влак, но на финалния етап на мандата ще осъмнат гарантирано с по-висока подкрепа. Неориентираното съществуване на Яне Янев, който вече се коалира с партията, на чието събрание хвърли димка, и който се представя за консерватор, но желае тотално сриване на досегашния строй, предвещава, че каквото и да се случва, той ще е най-гласовитият бард на тълпата. Ако правителството е успешно, ще натяква как го е подкрепил от самото начало и е спомогнал за краха на Тройната коалиция. Ако е неуспешно, ще си измие ръцете, че не е влязъл в правителството и между цялата предизборна гълчава, е намерил време и за две-три слюнки към Борисов. РЗС може да "свали" всеки вид електорат без онзи, който има поне малко памет и мисъл в главата си и се чуди как некорумпираните борци за справедливост издигат кандидатурата на първия официално признал се за изборен прекупвач Веселин Марешки например. И един съвет към управляващите - не се оставяйте да зависите от патерица като РЗС, защото ще завършите на куц крак.

Накрая ми се ще да повторя, че успешността на идното правителство е колкото необходима, толкова и реалистична. Боя се обаче, че поредният неуспех ще тушира всякакви месии в близките години и ще ни застопори на нивото, на което ни оставиха Станишев и Доган: малка спретната посредствена среда, наблюдаваща сламките, които й подават, с безизразно почесване по топките.

01 юли 2009

Пресни дар(а)денки

Когато се подготвяш за новия филм на братя Дарден, ти вече знаеш немалко за него. На първо място, знаеш, че новият Дарден е всъщност стар, но не - дори не понечвайте да критикувате, защото "клишираността" в случая е наложителна. Когато си усвоил перфектна система, ти си длъжен да я прилагаш, а когато тя е перфектна не заради рентабилността си, а заради естетиката си, имунитетът е налице. Мълчанието на Лорна наистина не прави изключение от предшестващите го - това е педантичен мониторингов доклад, който отразява същата картина като през 96-та, началото на игралните филмови опити на братята. (Друг е въпросът дали това "игрално" кино не е по-документално и от Кинопрегледа на петилетката.) И ако си търсите виновник, нека бъде "клишираната" действителност, заседнала като ихтиозавър във времева киста. Уверен съм, че в мига, когато двамата се оттеглят от пейзажи, различни от западащите белгийски еквиваленти на Люлин, то светът ще се е спасил от Апокалипсиса. Още по-уверен съм, че това няма да стане.

Второто, което знаеш за новия Дарден, е, че от самото начало ще се наложи да узнаваш неща, които няма как да знаеш. Но ако си гледал внимателно каталога им, ще установиш, че това не е страшно - до самия край ще си разбрал не само задължителните елементи, но и поне част от дузината паралелни сюжетни линии, които те приканват да търсиш плотхолове. Безуспешно. Защо тогава не устояваш на изкушението да гледаш за гафове? Навярно, защото не си привикнал на "подвижни" сценарии, които не произхождат от конвейера, нито пък от разваления конвейер на нечие объркано самовлюбено въображение. Сценарии, които са винаги там, на площадката, и авторът им събира страниците всеки ден под фарта. Неповторима е тръпката да тръгнеш от нулата без грам информация за герои, които от първия момент са задъхани и трескави, а пък в края да чувстваш същите анонимници по-близки от себе си.

Но най-приятно е усещането, че щом угаснат светлините (на десктопа), няма да слушаш драматично-симфонично-сеизмично-патетична музика, а ще се мъчиш под съпровода на триони, банциги, обществени перални, мотопеди и пирони, забити накриво. И мълчание...