16 юни 2009

Двустранно подставяне?

Това трябва да е финалната точка от един тенис мач. Подробностите не ни вълнуват. Предполага се, че говорим за истински тенис мач.



Такааа. Поне две групи фактори ни смущават в случая. Първо, къде блее Дейвид Линч, а не хваща ръчната (камера, де) и не се залавя да инкорпорира този блестящ момент в следващия си филм? (Можем да го извиним само ако си признае, че именно той го е снимал и качил в тубата). Второ, трогателно е колко некадърни могат да бъдат двама симулиращи актьори, макар че в случая дори им липсва публика.

Понеже второто ви учудва повече, почвам с него. Съвсем бързи щрихи: мачът между двамата е уговорен. Говорим за изпечени лъжци, които са разорявали букмейкърите безброй пъти, уговаряли са включително и друг мач помежду си, да не говорим, че припечелването на някое леФче от измама е единственият им шанс да оцелеят в кризисния нов световен ред. За този мач са регистрирани необичайно големи залози за човечето с шапката и съответно коефициентите са паднали със скорост, която би убедила и най-заблудения зрител, че има уговорка. Не това е важно - важно е как пред неидентифицираната камера (дали пък не са го снимали сами, за да видим за каква драма става въпрос?) се разиграва едноактна трагикомедия, на която й липсва само финалното "Въх, уби ма" и Геновева да се разциври.

Особено впечатление прави тройният тулуп на безпощадния доминатор след победата, придружен от смях на 14-годишна ученичка, прекалила с екстазито за пръв път в живота си. Още по-забавно изглеждат "заканите" на съперника му, който освирепял от яд, не здрависва съдията и му трябва само още малко, за да пребие унизилия го пред очите на настървената тълпа. Е, съвсем малко наистина, защото щом идва до него, за да "му каже нещо", виждаме как спира и си избърсва веждата по същия начин, по който аз си закривам профила, когато минавам в близост до някого, който не искам да ме забелязва. Очевидно това избърсване има характера на достигане до съгласие и нараненият звяр може да бъде отпратен с почести "у дома" според заръката на тенисиста фигурист с майсторския тулуп. Изводът? Върнете ни парите!

Това е евтината версия. Ако погледнете по-разчупено обаче, ще ви побият тръпки. Няма хора, тихо е. Затова пък някой снима?? Нито едно движение не е естествено. Кулминацията идва около 0:18, когато като на запис чуваме виене на звънци, сякаш стадо крави са влязли на корта, но ние не ги виждаме. На привидно ненормалните реакции отговаря и привидно ненормален диалог, пред който абсурдистите биха ахнали. Най-вече повторената мантра You are bad, която съдържа в себе си мистериозност, двусмислие и обикновено незнание на английски наведнъж. Съдията и момчетата с топките са замръзнали, а фактът, че са единствените хора в радиус от километри подсилва стряскащото усещане, че в следващия кадър може примерно всички да умрат ритуално. Липсва само един свещеник накрая, който да дойде и да закрие цялата пародия. Шокиращо.

И все пак, истеричното хилене в началото не ви ли прилича на това?

Няма коментари:

Публикуване на коментар